20. 8. 2013.

Upoznajte svoju kožu

skin-magnifying-glass-400x400

Česta situacija na koju nailazim već godinama su žene koje se žale na nedelotvornost kozmetičkih preparata i razočarane u prethodni izbor, otpisuju čitav brend kao loš. Istina je, da dobra količina žena ne poznaje svoju kožu i prihvata, na pogrešan savet , preparate koji nisu adekvatni za njihov tip ili stanje kože.  80% žena svoju kožu opisuje kao:

 1) normalnu 2) osetljivu 3)  užasnu :)


Koliko god ovi opisi bili adekvatni na prvi pogled, nekad čak i urnebesni,  jer dame imaju izvrnutu sliku stvarnosti i uvek su tragičnije nego što je potrebno, u dermatološkom smislu oni ništa ne znače.

Tip kože i stanje kože su dve jednako bitne i potpuno različite stavke u potrazi za odgovarajućom preparativom. Ključna stvar koju vaš dermatolog, farmaceut ili Beauty Consultant može da učini za vas jeste da vam odredi tip i stanje kože pre preporuke preparata. Ako više volite sami da istražujete kozmetiku, postoji par lakih načina da odredite šta je potrebno vašoj koži. Pošto svaki brend i dermatolog imaju svoju podelu, ove tabele koje vam preporučujem su zlatna sredina određivanja tipa i stanja.


Tip kože


Izgled kože


Tekstura


T zona


Obrazi


Masna koža


Sjajna, vidljive pore na celom licu.


Pri dodiru ostavlja masan trag na vrhovima prstiju. Sa godinama opada tonus.


Masna.


Masni.


Kombinovana koža


Sjajna T zona, proširene pore.


Masnija je na čelu, nosu i bradi.


Masna.


Suvi.


Normalna koža


Blistava i glatka.


Gipka, čvrsta.


Nemasna.


Normalni.


Suva koža


Bez pora, ravnomerna tekstura ali veoma suva, peruta se.


 Dobar tonus,tanka, veoma suva.


Suva.


Suvi.



Neki brendovi se protive upotrebi reči normalna koža i primetićete da su retke linije namenjene ovakvoj koži. Ne, to nije zavera industrije da nas uveri da svi imamo neki problem i da nam je potrebna  pomoć. Razlog je taj što je pojava normalne kože česta samo kod dece, do puberteta i pojačanog delovanja hormona. Iako često deluje da je koža normalna to se može desiti ako imamo suvi ili kombinovani tip kože koji je u odličnom stanju,tj. koža koja je  hidrirana i neoštećena dejstvom slobodnih radikala.

Stanje kože zavisi od dosta faktora: ishrana, unos vode, balans hormona, stres,  izloženost suncu, uticaj slobodnih radikala iz vaduha (klima i dim), količina i adekvatnost nege...Ono što je zajedničko svim stanjima jeste njihova prolaznost, izmenom odredjenih faktora. Uobičajeno je da se stanje kože menja i do 4-5 puta godišnje.


Stanje kože


Izgled kože


Tekstura


T zona


Obrazi


Dehidrirana koža


Zategnuta, suva.


Neelastična, osećaj pulsiranja.


Perutanje oko nosa.


Zategnuti.


Iritirana koža


Reaguje na klimatske promene, osetljiva.


 Normalna.


Crvenilo.


Osećaj peckanja i vreline.


Beživotna koža


Fine linije, sivkasta boja tena.


Neelastična.


Normalna.


Moguća pojava flekica.


Problematična koža


Akne ili bubuljice.


Neravna, upaljena koža.


Mitiseri, zapušene pore.


Ožiljci i fleke od akni.



Šta odabrati od proizvoda na osnovu tipa a šta na osnovu stanja kože?

Najsigurnije je krenuti metodom koncentracije sastojaka, najslabija koncentracija kakva je u proizvodima za čišćenje i umivanje, najmanje utiče na promenu stanja pa tako je najbolje uzeti onu koja odgovara vašem tipu kože. Sledeći korak bi bila hidratacija i zavisno od vaših navika može biti dupla, u vidu losiona  + kreme, i u tom slučaju možete odabrati losion prema tipu a kremu prema trenutnom stanju. Ako preferirate jednostavniju rutinu i samo upotrebu kreme, neka ona odgovara vašem tipu kože a za tretiranje stanja odaberite neki od dodatnih tretmanskih proizvoda koje se nanose samo na problematičnu regiju. To mogu biti serumi, koncentisani tretmani, emulzije i slično. U slučaju da volite da se mažete u više slojeva i da koristite veći broj proizvoda, vodite se odabirom jedne kolekcije iz jednog brenda, da ne bi ste napravili kontra-efekat upotrebom nekompatibilnih proizvoda.

5 коментара: