12. 11. 2013.

Preporuke #1 - Omiljeni čajevi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inspirisana ovim zahlađenjem i slatkim postom kod Dijane na blogu, rešila sam da razbijem tematiku bloga i da pišen o nečemu što nije striktno vezano za lepotu, ali joj svakako doprinosi! Čajevi, must have ovog hladnjikavog vremena ali i korisna pomagala u DIY kozmetici, o čemu ću pisati u nekom od narednih postova.


Najviše volim one prave čajeve, mešavine bilja koje imaju i ukus i zdravstvene prednosti. Naravno, ponekad je lepo popiti i nešto slatkasto, voćkasto, ali ću njih ovaj put preskočiti kako su oni nešto što više volim u kafićima da pijem, i ne kuvam ih sama često.

Prva dva su sušene varijante biljaka, koje možete kupiti u svakoj prodavnici zdrave hrane i volim da ih pijem bez ičega jer same biljke  imaju divan ukus. To su cvetovi kamilice i žalfija. Neću gnjaviti sa zdravstvenim pogodnostima ovih biljaka, znam da mnoge ljude ne interesuju, a mnogi znaju to i sami, pa ih preporučujem pre svega zbog ukusa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naredna dva su kvalitetnije varijante pravih čajeva, koje sam dobila na poklon. Ko me zna bolje, nego mama i najbolja drugarica na svetu :). Prvi je Lemon Love iz Dolcezza kolekcije, u osnovi crveni čaj ( afrički rooibos ) sa limun travom i laticama nevena. Vrlo specifičan ukus i miris, u isto vreme svež i začinjen. Drugi je Marokanski Sultan Mint zeleni čaj, izuzetne jačine i arome. Pijem ga sa malo mleka i ekstrakta od vanile, koji mu daju dozu slatkoće bez upotrebe šećera ili meda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ako ne volite čiste zelene čajeve, a ipak želite da ih pijete zbog zdravlja, preporučujem nešto slabije mešavine sa limunom ili pomorandžom. Pravi ih većina proizvođača na našem tržištu, u filter kesicama. Takođe, možete u njega dodati pola ceđene pomorandže za dodatni citrusni osećaj!

Još jedan filter čaj, koji je šteta preskočiti je zova. Specifičnost zove ali dovoljno razređena da nije napadna, pa ako vam je sušena zova jaka probajte filter.

Poslednji čaj, koji imam u ne tako lepoj varijanti ali pijem jer ne mogu da nabavim bolju je Rtanjski čaj. Kada jednom probate sveže obrani čaj sa Rtnja, koja je brala lokalna baka sa fantastičnim poznavanjem prirodnog bilja, više ništa nema dobar ukus. Ako ste u blizini Aleksinca ili Soko Banje, nemojte propustiti da nađete svež Rtanjski čaj!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Koji su vaši omiljeni čajevi?

4 коментара:

  1. Jao, rtanjski čaj obožavam i imala sam priliku da pijem baš takav kakav si opisala. Ovaj crveni čaj sa limunovom travom mi zvuči veoma zanimljivo.

    ОдговориИзбриши
  2. Ja sam izgleda baš probirljiva kad su čajevi u pitanju... Meni je recimo kamilica najružniji čaj na svetu. :D
    Najčešće pijem nanu, hibiskus i neke one voćkase od šumskog voća i slično.
    Ali nanu na prvo mesto uvek stavljam. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Haha, ti bas volis one od koijih imam traume iz detinjstva ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Sviđa mi se tvoj izbor. Moram ti priznati da nisam čajoljubac, ali kako je zahladilo, natjeram se popiti zeleni ili neki voćni koji se nađe u kući :)

    ОдговориИзбриши