7. 2. 2014.

Tutorijal: Farbanje / Toniranje obrva kod kuće


Za mene je farbanje obrva deo uobičajene rutine duži niz godina. Razlog za to su svetle dlačice koje se pri dnevnoj ili blic svetlosti ne vide zbog svog zlatnog tona. Ako ste ljubitelj gustih obrva, farbanje vam može pomoći da to postignete bez previše docrtavanja prilikom šminkanja.


Ovaj tutorijal je samo za vas koji želite da potamnite obrve ili ih tonirate da imaju određeni pigment, crvenkast ili žućkast ali da i dalje ostanu na prirodnoj braonkastoj osnovi. Kao i sa kosom, sve je u mućkanju farbe tako da vam ne treba skupa farba namenjena isklučivo obrvama već malo znanja iz teorije o bojama farbi i kako se one razvijaju sa kojim procentom hidrogena. Za apslolutne početnike postoje gotove farbe za obrve, npr. Titania u Lilly-ju košta oko 600 dinara. Meni je ovo neefikasno jer je mali izbor boja i mala mililitraža. 

Ako se farbate inače, izdvojite malu količinu te boje za obrve i miksajte je po 1:2 ili 1:3 razmeri ( 1 je farba a 2 ili 3 emulzija koja dolazi sa farbom ili 6% hidrogen ). Ako želite da uskladite obrve sa prirodnom bojom kose isto pravilo važi, samo odaberite najpribližniju farbu. Ako želite da farba bude na tamnijoj strani te boje hidrogen treba da bude 3%, razmera isto  1:2 ( za jači intenzitet farbe ) ili 1:3 ( za slabiji intenzitet farbe ). Ako vam treba toniranje koristite 9% hidrogen i 1:3 razmeru, to će vam zadržati obrve u prirodnoj nijansi ali će im dati crvenkasti ili žućkasti odsjaj zavisno od podtona farbe. Razmera 1:1 je prejaka za obrve i koliko god da je lepa boja na kosi suviše će biti intezivna na licu.

*Ako niste sigurni koju boju da izabere evo sjajnog objašnjenja šta znače brojevi na farbama i kako da dobijete željenu nijansu na blogu Sjajna kosa.

U tutorijalu vam prikazujem kako izgleda farbanje sa čokoladnom nijansom farbe i 6% hidrogenom ali u razmeri 3:1 da boja bude slabijeg intenziteta. Fotografija pre farbanja je zapravo kako obrve izgledaju 3 nedelje nakon farbanja, moja prirodna nijansa je svetlija i zlatkastija od ove. 

Korak 1: Počnite sa sveže sređenim obrvama i čistom kožom, bez šminke. Možete oko ivica obrva naneti vazelin kao zaštitu od boje.


Korak 2: Četkicom lagano nanesite pripremljenu farbu, ne prelazeći na kožu oko obrve.



Korak 3: Ako želite da napravite oštar, iscrtani oblik obrve, nanesite farbu i tamo gde bi ste inače senku ili olovku kojom popunjavate obrve. Za ovo je zgodno da četkica bude tanka.



Korak 4: Zamenjuje korake 2 i 3, ako ne volite oštar oblik obrva, koristite staru četkicu od maskare i u tom slučaju farbu nanosite samo na dlačice bez pritiska kako se ne bi obojila i koža isod dlačica kao u prvom slučaju.


Korak 5: Skinite višak farbe sa ivica kako se ne bi boja razmazala na kožu oko obrva.



Korak 6: Držite farbu dok se boja ne razvije u potpunosti. To je obično 15-20 minuta. Boja će izgledati pretamno, ne brinite. Ako skinete farbu ranije desiće se da su vam obrve samo primile odsjaj farbe a ostale su svetle u osnovi.


Korak 7: Uklonite farbu i istrljajte blago kožu sa gelom za umivanje i vodom, kako bi zaustavili proces farbanja.


Korak 8: Divite se svojim prirodno gustim i savršeno oblikovanim obrvama!



 * Još jedan pogled na pre i posle, gde se najbolje vidi razlika!


Da li farbate obrve? Ako imate neka pitanja ili nedoumice, slobodno pišite!

 

10 коментара:

  1. Ja ih ne farbam, ali ćeš me ti izgleda naterati na eksperiment. :P
    Inače su mi obrve tamnije od prirodne boje kose, pa mi se uz ovu moju farbanu trojku jako dobro uklapaju, ali opet imam dosta plavkastih zbog kojih popunjavam obrve... :/ :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Blago tebi, ja sam kao marsovac sa plavim obrvama i tamnom kosom :( Kad se budes farbal sledeci put probaj i obrve :)

      Избриши
  2. Odlican post! Mnogo mi se dopada cetkica sa kojom radis, ja sam obicno nanosila sa onom za farbanje kose, glomaznija je i neprakticna za ovaj vid farbanja. Super oblik obrva, bas takav volim, i odlican je krajnji rezultat :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! Probaj sa cetkicom koju koristis za popunjavanje obrva!

      Избриши
    2. Sjajan tutorijal :)
      I sama sam svojevremeno posvetljivala obrve (kada sam bila u najcrvenijoj fazi :D), pa znam kako je kad nemaš baš kristalno jasnu viziju šta i kako treba da uradiš lol.

      Избриши
    3. Hvala! Nadam se da ce nekome koristiti :)

      Избриши
  3. Анониман28/3/15 23:47

    Cektica od stare maskare je super za farbanje obrva

    ОдговориИзбриши
  4. Fenomenalne su ti obrve <3 Mnogo mi se svidja oblik ;)
    Ja svoje nikada nisam ofarbala, a mozda bi trebalo :(
    Super koristan post ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман28/8/15 19:24

    Ovo 3:1 se odnosi kao hidrogen:farba ili farba:hidrogen? Inace post je superrr :D

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман19/8/16 10:19

    da li farba moze da izgori kozu ispod obrva, jer ova farba nije predvidjena za farbanje obrva ?

    ОдговориИзбриши