29. 11. 2014.

Testeri i testiranje #2



U Srbiji postoji fama zvana Testeri. Dobro, neko to zove i proba ili probica, semplić, testerčić...shvatate poentu. Bila to kesica, kutijica ili savršena minijaturna replika originalnog pakovanja, svi je žele i pitaju se kako da dođu do nje. Apsolutno nije bitno da li te testere tražite radi sakupljanja, zaista testiranja sadržaja ili nečeg trećeg, opšte je poznato da je do njih jako teško doći. Zašto? Toliko je razloga, meni poznatih i nepoznatih, da se ne bih bavila tim pitanjem. Ali ono što mogu da vam kažem, naravno, iz perspektive rada u kozmetičkoj industriji poslednjih 6 godina, jeste kako na pravi način i na pravom mestu da dobijete ono što želite.

U jučerašnjem postu (KLIK) sam govorila o tome šta ja trenutno testiram, a danas ću pokušati da vam dam neke osnovne informacije o testiranju kozmetike. 

Vrste testera:

1. Sample, obično kesica od 1 do 2 ml, namenjena za jednu probu, pre svega u svrhe otkrivanja da li postoji alergija ili reakcija na proizvod kao i da se vidi tekstura i finiš proizvoda. Ovakva pakovanja su najdostupnija i ima ih od časopisa, kataloga do svake apoteke, drogerije ili parfimerije. Ako vas interesuje određeni proizvod, najbolja opcija je da potražite promocije tog brenda ili distributera pa da od njih potražite uzorak. Ako želite nešto novo da probate a da bude preporučeno za vas, najbolja opcija su apoteke gde ako tražite savet za svoj tip kože, uvek će vam naći neki sample od nekog brenda koji možete da isprobate. Ako jednostavno volite da probate kozmetiku i nije vam bitno šta dobijate, najbolje varijante su vam sajmovi, promocije, eventovi koji se održavaju po tržnim centrima, samo pecajte petak i subotu na prometnim mestima. Takođe, u Jasmin časopisu imate spisak svih promocija tog distributera pa možete da pratite brendove koje vas interesuju. 

2. Deluxe Sample, može biti tubica ili bočica ( parfem ), obično ima i dodatnu kartonsku ambalažu i dolazi u količini od oko 5ml. Ovakva vrsta pakovanja se može dobiti samo uz bilo koju kupovinu u većim parfimerijama, jer ovakva pakovanje mahom prave samo high-end brendovi. Kako dobiti? Znam da je u nekim zemljama potpuno normalno da dobijete hrpu ovih sample-ova čak i sa najmanjom kupovinom ali neke zemlje imaju i pdv od 8%, hoćemo o tome da ćaskamo?? Najbolja šansa da dobijete nešto što vas interesuje jeste da nađete promotera ili beauty adviser-a tog brenda pa da sa njima razgovarate o potrebama vaše kože i da naglasite šta želite da probate. Ako ne postoji sample za taj proizvod, u nekim parfimerijama kao što je Sephora imaju mogućnost da vam sipaju proizvod u sample kutiju.

3. Minijatura je identično upakovan proizvod samo u polovini ili trećini mililitraže od originalnog pakovanja. Ova količina proizvoda je dovoljna za neko ozbiljnije testiranje od par dana do nedelju - dve. Najčešće se daju uz veće kupovine ili kupovinu više proizvoda iz jednog brenda. Ako već trošite izvesnu količinu novca i želite jedan određeni brend, najbolja opcija je da nađete osobu zaduženu za taj brend, izdvojite vreme da vam preporuči proizvode i kada odaberete željene, tražite ostale preporučene proizvode, u sample pakovanjima. Ako je dovoljno ozbiljan brend, trebalo bi da dobijete bar jednu minijaturu i još po neki običan sample. Ne postoji u prodaji samostalno ali često se može kupiti u grupi proizvoda, kao što to imaju Clinique, Estee Lauder, Clarins, Lancome, L'Occitane...podsetite me ako sam izostavila neki brend da kod nas postoji u neseser ili kutija-proizvoda ponudama. Naravno tu spadaju i Glambox i Puritybox, servisi od skoro dostupni, gde za određenu cenu dobijete kutiju sa jednom-dve minijature, po kojim sample-om ili deluxe sample-om. Često postoje i travel size pakovanja koja se mogu kupiti i koja obično imaju dovoljnu količinu za dve-tri nedelje pa i do mesec dana upotrebe i one su po meni najbolja opcija ako zaista želite da vidite efekat kreme, jer ciklus obnavljanja kože traje 28 dana, a prvi rezultati krema su vidljivi tek nakon 14 dana.


*Testiranje proizvoda čiji se učinak vidi odmah: ovde uglavnom spada dekorativa i ona u većini slučajeva nema sample pakovanja osim kada su u toku promotivne kampanje radi lansiranja novog proizvoda. Dosta brendova proizvodi sample kesice svojih pudera ali imajte na umu da je to pakovanje od 1-2ml, dovoljno za jedno nanošenje i vrlo često postoji samo u jednoj nijansi, obično nekoj medium. Sa drogrijiskim rangom proizvoda ovo je uglavnom jedina opcija testiranja pre kupovine, ali sa high-end proizvodima uvek i najsigurnija opcija je da se raspitate u parfimeriji da li ima neko zadužen za brend ko bi mogao da vam odredi nijansu i isproba na licu. Ako imaju ogledala i stolice, 90% šanse da imaju i obučene ljude za aplikaciju proizvoda. Ne ustručavajte se da odete bez šminke i tražite da vam se puder proba na licu, jer će te ga tu i nositi. Takođe važi i za preparativu, ako je u pitanju proizvod koji odmah vidite da li valja ili ne, tipa: sredstva za skidanje šminke, losioni, parfemi i njihove prateće kolekcije, slobodni ste da isprobate na licu mesta, pa čak i da tražite da vam ih neko na higijenski način aplicira na lice, ako ne želite ( što se podrazumeva ) da rukama dodirujete kožu.

Da rekapituliramo:

* Za vas koji volite da probate svašta, najprometnije parfimerije petkom i subotom, tržni centri, sajmovi i slično, su stecište kozmetičkih promocija, i tu se dele razni promotovni sample-ovi.

*Za vas kojima treba nova krema za vaš tip kože, apoteka je uvek najbolji izbor.

*Za vas koji želite određeni sample određenog brenda, pronađite mesto i vreme njihove promocije ili čak dosta brendova ima opcju da ih kontaktirate putem socijalnih mreža i pitate gde možete da dobijete uzorak.

*Za vas koji planirate da potrošite sumu novca u jedom brendu, uđite u neku od većih parfimerija i tražite osobu zaduženu za taj brend ili od tog distributera, kada uspostavite kontakt i dobijete preporuku, slobodno tražite sample-ove preporučenih proizvoda uz vašu kupovinu.

*Za probu većeg broja proizvoda, iz jednog brenda, uvek potražite promo pakovanja u kojima obično imate jedan full size i 3-4 minijaturna ili deluxe sample-a. Ako ste pak avanturista, pretplatite se na neki od box paketa, imate gomilu stranih i dva domaća.

*Za vas koji niste sigurni da li želite da uložite novac u nešto dok ne vidite efekat, tražite brendove sa travel size pakovanjima u prodaji, sve ih je više na našem tržištu a po stranim sajtovima ima svačega.

*Za vas koji želite preporuku i aplikaciju proizvoda, uz edukaciju o upotrebi istih, uvek gledajte da li parfimerija ima ogledala i stolice, siguran znak da ima kvalifikovane ljude da te proizvode predstavi na vama željeni način.

Kakva su vaša iskustva sa testerima i generalno testiranjem kozmetičkih proizvoda?

1 коментар:

  1. Odličan, odličan tekst! Svakako ću ga podeliti dalje.
    Ne bih ništa dodavala, apsolutno savršeno si sve objasnila.
    Ja uglavnom tražim testere krema i to samo u odabranim apotekama, jer mi se ne da cigančiti se s tetama za 2ml proizvoda. Naročito ukoliko je krema/ serum/ okoloočna, što je samo po sebi investicija u zdravlje i izgled kože, a onda je tu i cenovni faktor. Dakle, ukoliko imam priliku, volim isprobati taj tip proizvoda pre odluke o kupovini.
    Što se dekorative tiče, dovoljan mi je tester na prodajnom mestu koji mogu swatchati, te videti dopada li mi se ili ne.
    Ono što mi smeta je tzv ''tester mafija'' na našim prostorima jer kad sam van (Balkana) prodavačice/ vizažistice su te koje mi nude testere, bez obaveze kupovine, dok ovde dobiješ šamar u roku odmah. Ne na svim mestima, zato sam i napisala da idem u samo odabrane apoteke. Primetila sam da se testeri kod nas uredno prodaju, ali o tome u drugoj epizodi.

    ОдговориИзбриши